keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Aasi-ystäviä ja yllättäviä käänteitä

Keskiviikon ohjelmassa Paolalla oli vierailu Asociatia Suflete Dragin tarhalle, jonne hän palaa myös huomenna. Suflete Dragi on toinen Kulkurien pääyhteistyökumppaneista ja sitä luotsaa nuori, sitkeä nainen nimeltä Alina Murgu. Alinan ja hänen äitinsä Andan huostassa on jatkuvasti 200-300 koiraa. Lisää Suflete Dragista ja sen vetäjistä voi lukea Kulkurien sivuilta.

Sintestin tarhalla +41 asteen kuumuudessa Paola vietti jälleen päivän lukemattomien koirien ja tällä kertaa myös kahden aasin kanssa. Tarhan tiloissa asuu myös köyhä perhe, ja perheen mies ja poika pitivät Paolalle seuraa koko päivän Alinan palattua kaupunkiin hoitamaan eläinlääkärikeikkaa ja koiranruoka-ostoksia. Vaikka yhteistä kieltä ei ollut, rakkaus eläimiin yhdisti ja eläinten hyvä kohtelu näkyi rikkautena, jota harvalla Romaniassa on.  
Perheen mies saa pientä palkkaa koirien hoitamisesta ja hän saa asuttaa yhtä tarhan parakeista lapsineen. Koirille on ensiarvoisen tärkeää, että tarhalla on ympäri vuorokauden ihmisiä ja ne saavat näin kontaktia ja sosiaalista kanssakäymistä ihmisten kanssa enemmän kuin monella muulla tarhalla on mahdollista toteuttaa.  

Sintestin tarhalla 2.9. Vas. Alina Murgu, keskellä aasit Mariana ja Fane sekä taustalla tarhan työntekijä ja hänen tyttärensä.
Kuva: Paola Suhonen

Sintestin tarhalla 2.9. Tarhan työntekijän asuinparakki ja hänen lapsensa, jotka asuvat myös tarhalla.
Kuva: Paola Suhonen

Paola jututtaa lempää Mami-koiraa
Kuva: Alina Murgu

Paolan ensivaikutelma hiljattain rakennetusta tarhasta oli varsin positiivinen.

"Tosi "ihana tarha" ja lisäksi tuntuu, että Alinalla on hyviä ideoita ja suunnitelmia tarhan kunnostamiseen ja kehittämiseen edelleen (viemäröinti systeemi, jolla helpotettaisiin koirien häkkien pesua ja hygieniaa), aasien iso laidun, koirien juoksutus alue jne... taas jos vertaa Glinan tarhaan, tämä tuntui huomattavasti modernimmalta ja "inhimillisemmältä" paikalta. 
Heillä oli sähkö ja juokseva vesi ja koiria pystyttiin tällä +41 asteen helteellä jopa viilentämään vesiletkun kanssa."

Erästä tarhan häkeistä asuttaa koira nimeltä Mami
Mami löydettiin tien varresta syksyllä 2014 kahden pienen pentunsa kanssa. Pennut kasvoivat ja saivat molemmat omat kodit aikanaan, mutta Mami odottaa tarhalla yhä. 


"Bongasin iki-ihanan Mamin, joka oli aluksi hiukan ujo, mutta ei malttanut kauaa lymyillä kopissaan, vaan halusi selvästikin tulla syliin rapsuteltavaksi. Ihana pikku otus!"

Toivotaan että Mamin oma perhe löytää sen pian!

Mami ja Paola


Oman säväyksensä päivään antoivat tietenkin suuret persoonat, rescue-aasit Mariana ja Fane. Aasit asuttavat yhtä tarhan parakeista ja ne pääsevät myös vapaasti ulkoilemaan tarhan alueella. Aasit ovat Kulkurien kummi-aaseja ja halutessaan niidenkin hyvinvointia voi tukea. Lue lisää aaseista ja niiden elämästä täältä


Fane Paolan kuvattavana

Samettiturpa Mariana

Päivä sai vielä lopuksi yllättävän käänteen, annetaan Paolan kertoa siitä omin sanoin:

"Juuri kun päivä alkoi olla pulkassa, saapui Alina asioiltaan tuoden mukanaan ihanan ison karvaturrin, joka oli tosi tosi pahasti loukkaantunut!!

Hänen toinen etutassunsa oli täysin murskaantunut ja haavoja joka paikassa... haavat olivat tosin jo osittain arpeutuneet, joten haukulla ei ollut ihan akuuttia kiirettä lääkäriin.
Viemme tämän Tonyksi ristityn (tämän nimen antoi tarhalla asuva perheen isä.. oman nimensä mukaan:) huomenna Onevettiin. Luulen harmikseni, että tämän hauvan jalka joudutaan amputoimaan, niin pahassa kunnossa se oli.


Raukka oli myös niin laihassa kunnossa, ja perheen lapset ruokkivatkin tätä häntäänsä iloisesti heiluttavaa isoa turilasta kädestä.. voi toista! 

Onneksi Alina oli sen bongannut pellolta ja toi hyvään hoivaan."


Tälläinen on niin kovin jokapäiväistä Romaniassa. Avun tarvitsijoita on loputtomasti ja niiden auttajia niin kovin vähän.  

Tonyn ja noin 200 muun Suflete Dragin koiran elämää ja arkea voi auttaa lahjoittamalla. Lahjoitustiedot löydät täältä. Huomioithan Suflete Dragin viitteen, 1232, jota käyttämällä lahjoituksesi ohjautuu kokonaisuudessaan Suflete Dragin tarhan hyväksi.


Huomenna Paola palaa Sintestiin ja lisää kuulumisia luvassa silloin. Loppuun vielä muutamia tunnelmapaloja tältä päivältä.




Tarhan työntekijä ja vasta pelastettu pikkuinen koira

Tarhan asukas

Oik. Mami

Nappisilmä <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti